Monday, December 1, 2008

IKAN 3 RASA


Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]

Tepung jagung [untuk salut ikan]

1 labu bawang besar

mayang 2 ulas bawang putih

1 inci halia

Minyak untuk goring ikan


Bahan Sos

1/2 cawan sos toamto

1/4 sos cili

1sudu kecik cawan sos tiram

1/2 cawan air

1 sudu kecil gula


Bahan Hiasan

1 pokok daun bawang [potong 3 ¢ 4 cm]

2 biji cili merah ]2 biji cili hijau ] mayang2 biji buah tomato [belah 4]


Cara Memasak

1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.

2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuningkeeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.

3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar minyak untuk tumis bahan sossehingga wangi.

4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.

5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.

No comments: