Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]
Tepung jagung [untuk salut ikan]
1 labu bawang besar
mayang 2 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak untuk goring ikan
Bahan Sos
1/2 cawan sos toamto
1/4 sos cili
1sudu kecik cawan sos tiram
1/2 cawan air
1 sudu kecil gula
Bahan Hiasan
1 pokok daun bawang [potong 3 ¢ 4 cm]
2 biji cili merah ]2 biji cili hijau ] mayang2 biji buah tomato [belah 4]
Cara Memasak
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.
2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuningkeeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar minyak untuk tumis bahan sossehingga wangi.
4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.
No comments:
Post a Comment