Monday, December 1, 2008

DAGING GORENG LADA HITAM


Bahan-Bahan

500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]

2 s/b kicap pekat2 s/b tepung jagung ] bancuh1 cawan air ]

2 s/b lada hitam [tumbuk]

3 s/b minyak untuk menumisgaram secukup rasa...


Bahan Tumis

[mayangkan/hiriskan]

5 ulas bawang merah/kecil

2 ulas bawang putih

1 inci halia

1 labu bawang besar


bahan hiasan

2 tangkai daun sup

2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci1 biji tomato [belah 6]

2 biji cili merah2 biji cili hijau


Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.

2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.

3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.

4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.

5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

No comments: